ESTÄ TIEDOSTOJEN MASSAMURHA – MUISTA VARMUUSKOPIOINTI

Varmuuskopiointi on varotoimi, jonka tekemättä jättämisen huomaa vasta, kun vahinko on jo sattunut. Mikään ei ole inhottavampi tunne kuin se, että olet säilönyt kaikki tiedostosi samalle koneelle, ja eräänä aamuna ruudullasi paistaa vain tyhjä komentoruutu. Vielä karmeampaa on, kun yrityksen henkilöstön kesken jaetun verkkolevyn sisältö on kadonnut. Jos tuuri käy, jotain voidaan pelastaa. Huonoimmassa tapauksessa menetät tiedostojen lisäksi järjestelmän ja korvaamattomia tietokantoja.

Pidä siis huoli, että tärkeimmät tiedostot ja ohjelmat ovat aina turvassa. Mutta miten varmuuskopiointi kannattaisi tehdä? Esittelemme tässä kolme tapaa ja kerromme niiden plussat ja miinukset.

 

PILVIVARMISTUS

Kun teet varmuuskopiosi pilveen, varmistat samalla, että tiedostosi ovat turvassa sekä koneeseen ja verkkolevyyn iskeviltä vioilta, että onnettomuuksilta. Pilvivarmistus on edullinen ja joustava vaihtoehto, sillä se ei vaadi alkuinvestointia laitteistoon ja sen kapasiteetti on kasvatettavissa datan mukaan. Pilvipalvelimissa data on tallessa auditoiduissa tiloissa, jossa on asiallinen tietoturvataso ja laitteet on suojattu mahdollisten vikojen varalta. Virukset ja haittaohjelmatkin pysyvät loitolla, sillä tiedonsiirto on salattu eivätkä tavalliset käyttäjät pääse tekemään muutoksia varmistuspalveluun.

Pilvivarmistus on hyvä ratkaisu myös silloin, kun kopioitava data muuttuu hitaasti, sillä tiedostojen pakkaaminen nopeuttaa varmistusprosessia ja vähentää näin netin yli liikkuvan datan määrää. Sen haasteita taas on hidas nettiyhteys, jolloin suurten datamäärien liikkumisessa voi kestää. Hinta on myös sidottu tilantarpeeseen, joten mitä enemmän tilaa kopiot tarvitsevat, sitä enemmän se maksaa.

 

PAIKALLINEN VARMISTUS

Varmuuskopiointi voidaan tehdä myös paikallisesti esimerkiksi USB-levyille, nauhakirjastoon tai tietoverkkoon kiinnitetylle NAS-laitteelle. Koska varmistettava teknologia sijaitsee fyysisesti samassa tietoverkossa, on kopioiden tekeminen ja tietojen palauttaminen nopeaa ja tehokasta. Alkuun pääseminen vaatii investointia laitteisiin ja ohjelmistoihin, mutta hinta ei nouse tarvittavan tilan mukana. Varmistuksia voidaan myös ottaa tiheästi, ja laitteesta riippuen varmuuskopioita voidaan säilyttää pitkiäkin aikoja.

Paikallinen varmistus ei kuitenkaan suojaa tiedostoja onnettomuuksilta. Se myös vaatii ylläpitoa, hallinnointia ja tarkempaa tietoturvaa. Haittaohjelmat ja cryptolockerit tyypillisesti tarttuvat ja leviävät lähiverkon kautta, joten etenkin NAS-laitteelle konfigurointi on kriittinen toimenpide haitallisten ohjelmien pääsyn estämiseksi.

 

HYBRIDIVARMISTUS

Parhaat edut saavutetaan, kun käytetään sekä paikallisia laitteita että pilvipalvelua. Paikallisen varmuuskopioinnin ansiosta tiedostojen palauttaminen on nopeaa ja varmistuksia voidaan ottaa tarvittaessa tiheästikin ilman hitaan nettiyhteyden tuomia haasteita. Pilvi taas tarjoaa tehokkaan suojan esimerkiksi onnettomuuksilta ja varkauksilta. Pitkällä ajanjaksolla tarkasteltaessa hintakin säilyy maltillisena, sillä kaikkia varmuuskopiointeja ei tarvitse tehdä pilvipalveluun.

Hybridivarmistus vaatii kuitenkin enemmän vaivaa, koska kopiot tehdään kahteen paikkaan. Varmistusprosessi vaatii onnistuakseen asioiden tekemistä synkronoidusti ja oikeassa järjestyksessä. Myös palautus vaatii useamman vaiheen ennen kuin data on jälleen käytettävissä.

Vaihtoehtoja varmuuskopioinnin tekemiseen on siis useita, eikä yksi toimintamalli ole välttämättä paras kaikille. Autamme sinua valitsemaan juuri sinun yrityksellesi soveltuvimman vaihtoehdon. Tarjoamme myös turvallista ja luotettavaa varmennuspalvelua, jolloin voit huoletta nukkua yösi rauhassa tietäen, että yrityksesi liiketoiminnalle elintärkeät tiedot on hyvässä tallessa.

Databros Services Oy järjestelmänasiantuntija, Markku Hanhimäki