Ajankohtaista

Konica Minolta ja Databros tarjoavat yhdessä tulevaisuuden ratkaisuja työympäristöihin ja tulostuksenhallintaan

Teemme yhteistyötä Konica Minoltan kanssa, joka on juuri lanseeranut uuden monitoimilaitteiden bizhub i-sarjan. Sarja on aiemman palkintojakin niittäneen bizhub-tuoteperheen seuraaja. Konica Minolta on Suomessa monitoimilaitteissa markkinajohtaja*. bizhub i-sarja on kehitetty erityisesti helpottamaan tulevaisuuden työympäristöjen murrosvaiheita: työntekijät saavat vapaasti valita, missä työskentelevät, dokumenttien hallinnointi siirtyy täysin digitaaliseen ympäristöön ja tietoturvauhkien ehkäiseminen muuttuu yhä tärkeämmäksi osaksi liiketoimintaa.

Uuden bizhub i-sarjan älykäs teknologia parantaa työympäristöjen liitettävyyttä ja sujuvoittaa työskentelyä sekä valmistaa työympäristöä tulevaisuutta varten aina toiminnallisista parannuksista digitaaliseen muutokseen. Näiden ominaisuuksien lisäksi sarjan tavoitteena on maksimoida tuottavuutta karsimalla toistuvat tehtävät, laskea kustannuksia ja vähentää virhepainallusten sekä inhimillisten erehdysten määrää. Se on teknologiaratkaisu, joka mukautuu yritysten kehitykseen ja parantaa niiden kilpailukykyä.

Innovatiivisen bizhub i-sarjan ainutlaatuisia ominaisuuksia ovat sen muotoilu, pienempi koko ja käytettävyys: älypuhelimen käyttöön vertautuva käyttökokemus koostuu suuresta kosketusnäytöstä, selkeästä käyttöliittymästä sekä ääniohjauksesta. Sarjaan on integroitu myös pilvipalvelut, joiden ansiosta tulostusprosessi nopeutuu ja selkeytyy useammankin käyttäjän kannalta. Sarja täyttää tiukimpienkin tietoturvastandardien vaatimukset ja varmuuskopioi tiedot säännöllisesti. Sarjaan integroitu virustorjunta havaitsee muun muassa virukset USB-tulostuksesta ja tarkistaa lähtevät tiedostot virusten leviämisen ehkäisemiseksi.

Lue lisää bizhub i-sarjasta lataamalla esite täältä tai kysy lisätietoa:

Petri Kimpimäki
Myyntijohtaja
0400 664088
petri.kimpimaki@databros.fi

*lähde: Infosource 2018 ja 2019 Q1, MFPs/printers (excl. personals)

Kolme seuraavan sukupolven tietoteknistä ratkaisua

 

Tietotekniikan maailmassa uusia ratkaisuja tulee säännöllisesti. Tällä hetkellä puhutaan erityisesti Next Gen -ratkaisuista eli seuraavan sukupolven ratkaisuista, joita esiteltiin myös huhtikuun alussa järjestämässämme Raskas IT-lounas -tilaisuudessa. Databrosin järjestelmäasiantuntija ja osakas Markku Hanhimäki kirjoitti aiheesta ajankohtaisen blogin, jossa esitellään nämä ratkaisut.

 1. Tietoturva – Tehokkaampaa suojausta uusilla hallintaratkaisuilla

Tietoturvan yhteydessä on jo pitkään puhuttu seuraavan sukupolven palomuureista. Nyt tietoturvan hallinta on muuttumassa yhä enemmän pilvipohjaiseksi ja samalla uudet hallintaratkaisut mahdollistavat pidemmälle vietyä integraatiota tietoturvan eri osa-alueiden ja sovellusten välillä. Esimerkiksi Sophos Central pilvihallinnan kautta voidaan hallita niin palomuurin kuin päätelaitteiden End Point Securityn asetukset ja näiden tuotteiden välinen integraatio. Tämä integraatio mahdollistaa esimerkiksi työaseman sulkemisen pois yrityksen sisäverkosta, mikäli työaseman terveydentila ei täytä vaadittua tasoa.

Suojausta voidaan myös tuottaa monella eri tasolla, jolloin yhden suojauksen pettäessä ei tietoturva vielä ole vaarassa. Perinteinen tunnistepohjainen virusturva ei ole enää riittävä suoja kiristysohjelmia (Ransomware, cryptolocker) vastaan. On pystyttävä torjumaan myös ennestään tuntemattomia uhkia itseoppivuudella sovelluksen käyttäytymisen pohjalta ja havaitsemalla epäilyttäviä pyyntöjä järjestelmäprosessien tasolla. Tällainen monella tasolla toteutettu tietoturvaratkaisu pystyy estämään myös käyttöjärjestelmän tasolla olevia heikkouksia tai aukkoja (joita yleensä aina löytyy etenkin koneista, joiden päivitykset eivät ole ihan ajan tasalla). Tietoturvan pilvihallinta ei ole enää tulevaisuutta, vaan olemme tehneet sitä jo useiden vuosien ajan.

Tietoturvan uhkia ja haasteita miettiessä on hyvä muistaa, että uusia haittaohjelmia ja hyökkäystapoja kehitetään jatkuvasti. Niiden luomiseen löytyy valmiita ”kehitysympäristöjä” ihan samaan tapaan kuin sovelluskehitykseenkin ja hyökkäyksien tekemiseen löytyy Internetistä valmiita työkaluja, joiden hyödyntäminen ei vaadi kovinkaan syvällistä tuntemusta yleisistä sovelluksista ja käyttöjärjestelmistä.

 1. Tallennukset ja varmistukset – Tiedostojen palautukset nopeammin ja helpommin kuin aiemmin

Uuden sukupolven ratkaisuja löytyy myös tallennuksen ja varmistuksen haasteisiin. Strukturoidun tiedon määrän kasvaessa yrityksissä kasvaa rinnalla myös strukturoimattoman datan määrä (varmistukset, arkistot jne). Usein tämä strukturoimaton ns. harmaa tieto on indeksoimatonta, eikä sen todellisesta määrästä ja sisällöstä ole oikein kenelläkään käsitystä. Varmistetun tiedon palauttaminen on usein hankalaa ja aikaa vievää, etenkin jos ei ole kovin tarkkaa tietoa siitä, mitä tulisi palauttaa ja mistä. Poistetun tiedoston alkuperäinen sijainti ja tiedoston nimi eivät välttämättä ole tiedossa.

Näin GDPR-pykälien ollessa voimassa voi tulla myös tarpeita etsiä ja poistaa esimerkiksi asiakastietoja. Perinteisistä varmistusjärjestelmistä se voi olla mahdotonta tai ainakin hyvin työlästä. Ratkaisuja näihin haasteisiin tarjoaa Cohesity DataPlatform. Perinteisistä varmistusjärjestelmistä poiketen se indeksoi tallentamansa datan, joten sieltä tieto on myös haettavissa ja palautettavissa hakuun perustuen. Sen lisäksi että Cohesityyn tallennettu tieto on helposti haettavissa niin tieto on myös helposti käytettävissä. Virtuaalikoneen palautuspiste voidaan ottaa käyttöön suoraan varmuuskopiosta ja kopioida takaisin alkuperäisen levyjärjestelmän datastoreen kun palautettu virtuaalikone on jo ajossa ja käytettävissä. RPO eli palautumisaika on tällöin alle 5 minuuttia tai Instant Recoveries toiminnolla vieläkin nopeammin (near-zero RTOs).

Tämän toimintatavan vuoksi palautuminen on yhtä nopeaa, huolimatta virtuaalikoneen datamäärästä. Ransomwarelta voidaan suojautua myös, koska tiedostojen salaaminen aiheuttaa kaikkien datablokkien muutokset varmuuskopioon. Tämä voidaan havaita ja se voi liipaista hälytyksen. Näin voidaan tarvittaessa tehdä instant recovery eli palata juuri salausta edeltäneeseen tilanteeseen.  Cohesity on ratkaisuna toteutustavaltaan ja käytön kannalta yksinkertainen ja selkeä. Se on helposti skaalautuva, kapasiteetin käyttö on mm. deduplikoinnin vuoksi tehokasta. Päivittäminen ja laajentaminen onnistuu katkottomasti. Cohesity-ratkaisut ovat hankittavissa meiltä myös palveluna kuukausihinnalla.

 1. Virtualisointi ja konesalit – Hybridiratkaisut ja kolmikerroksinen arkkitehtuuri

Palvelinvirtualisoinnissa ja konesaleissa seuraava sukupolvea edustavat erilaiset hybridiratkaisut. Omaa konesalia voidaan venyttää pilveen ja toisaalta suurten polvitoimittajien ratkaisuja tuodaan omien konesalien suuntaan (Azurestack, AWS Outpost, AWS RDS). Esimerkiksi VMwarelta löytyy ratkaisuja, jotka mahdollistavat tutuilla työkaluilla hybridipilven alustatoteutuksen, hallinnan ja monitoroinnin. Automatisoinnilla saadaan tehokkuutta virtuaalipalvelinten elinkaaren hallintaan aina palvelimen luonnista, valvonnasta ja lopulta käytöstä poistoon saakka jopa sillä tasolla, että myös IP-osoitteet varataan automaattisesti ja lopuksi myös vapautetaan uudelleenkäytettäviksi.

Toisaalta huolimatta seuraavan sukupolven mahdollisuuksista, toistaiseksi voi varsin perinteinenkin lähestyminen palvelinkapasiteetin osalta olla hyvinkin yksinkertainen ja kustannustehokas. Tällä hetkellä vielä esimerkiksi 80 % toimitettavista Fujitsun konesaliratkaisuista perustuvat kolmikerroksiseen arkkitehtuuriin (levyjärjestelmä, tallennusverkko ja palvelimet). Yrityksen kannalta oikea ratkaisu on tietysti se, mikä tukee omaa liiketoimintaa parhaiten.

Onko perinteiselle Storagelle tarvetta?

95 prosentissa suomalaisista yrityksistä on edelleen käytössä perinteinen konesali. Useissa yrityksissä pohditaan yhä enemmän konesalien päivittämistä uuteen hyperkonvergoituun versioon. Onko perinteiselle Storagelle enää tarvetta vai kannattaako konesali päivittää suosiolla hyperkonvergoituun versioon? Järjestelmäasiantuntijamme Antti Ilvesoksa vastaa tähän ajankohtaiseen kysymykseen.

Hyperkonvergoitu konesali tarkoittaa ohjelmisto-ohjattua konesaliratkaisua, jossa on integroitu tarvittavat resurssit (palvelimet, tallennuskapasiteetin ja verkot) yhdeksi paketiksi. Sen vahvuuksia on helppo hallittavuus ja automatisointi. Tällaisessa ratkaisussa vikasietoisuus perustuu siihen, että data on hajautettu useampaan kuin yhteen palvelimeen. Pienimmissä toteutuksissa tarvitaan 3-4 palvelinta asennuksen yhteyteen, mutta se ei välttämättä aina riitä riittävään vikasietoisuuteen ja palvelimien määrää joudutaan lisäämään. Tällaisessa ratkaisussa vikasietoinen ja nopeasti toimiva verkko palvelimien välillä on erityisen tärkeässä osassa; tallennus ei toimi, jos verkko ei toimi.

Suurin hyöty hyperkonvergoidusta ratkaisusta saadaan silloin, kun myös yrityksen verkot virtualisoidaan ja päästään täysin ohjelmisto-ohjattuun ratkaisuun. Verkkojen virtualisointi on myös avainasemassa virtuaalikoneiden siirreltävyyteen esim. julkisen pilven tai tarjoamamme konesalipalvelun ja oman konesalin välillä. Jos verkkojen virtualisointi ei ole suunnitelmissa, kannattaa harkita etenkin sitä, tuottaako se riittävästi lisäarvoa kustannuksiin nähden.

Kun suunnitellaan uuden virtualisoidun tallennuskapasiteetin hankintaa, kannattaa se aloittaa huolellisesta ympäristön kartoituksesta. Kartoituksessa on tärkeää ottaa huomioon mm. se, kuinka uusi järjestelmä sopeutuu ympäristöön sekä liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin. Yksittäinen investointi ei välttämättä aina riitä, vaan lisää kustannuksia voi aiheutua sovittaessa ja asennettaessa uutta järjestelmää.

Perinteinen storage-ratkaisu on edelleen moneen ympäristöön hyvä ratkaisu. Tekniikka on tuttua ja useimmiten myös vuosia testattua. Siihen on helppo myös liittää vielä ne mahdollisesti ei-virtualisoidut palvelimet kiinni. Useimmiten se on myös kaikista kustannustehokkain ratkaisu.

Lisää tietoa aiheesta löytyy täältä:

https://www.networkworld.com/article/3207567/what-is-hyperconvergence.html

https://www.zdnet.com/article/what-hyperconvergence-is-how-it-works-and-why-it-matters/

Jos virtualisointi on yrityksessänne ajankohtainen, autamme mielellämme ympäristön kartoituksessa. Olethan yhteydessä Databrosin paikkallisiin yhteyshenkilöihin. Rakennetaan oikea ratkaisu juuri Teidän tarpeisiin.

IT-asiantuntija: Tervetuloa raskaalle IT-lounaalle 10.-11.4.2019

Databros tarjoaa raskasta IT-asiaa sekä rasvaista lounasta IT-asiantuntijoille Vaasassa ja Seinäjoella 10.4.-11.4.2019. Luvassa on ajankohtaisia aiheita IT-alan huipputoimijoilta sekä asiaankuuluvasti astetta raskaampi lounas.

Tilaisuuden paikat ja ajankohdat:

Vaasa 10.4.2019, kello 09:00 – 13:00
Paikka  Sokos Hotel Royal Vaasa

Seinäjoki 11.4.2019, kello 09:00 – 13:00
Paikka Sokos Hotel Lakeus

Tilaisuuden agenda:

Sophos:  EDR & InterceptX -ratkaisut
Cohesity:  Mikä ratkaisuksi: Tallennettu tieto kasvaa ja pirstaloituu
Vmware:   vSphere 6.7 konesalin virtualisoinnista pilvien hallintaan
Fujitsu:  Sekaisin HCI:stä
Lounas:  Raskas ja rasvainen

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittaudu viimeistään 29.3.2019 osoitteeseen tapahtumat@databros.fi.

 

Huom. rajallisen osallistujamäärän vuoksi paikkoja on varattu korkeintaan 2 kappaletta yhtä organisaatiota kohden.

Hyvinvoivaa etätyötä

Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät, kun digitalisaatio, tekoäly ja automatiikka muuttavat työtä

Työtä tehdään Suomessakin yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta. Suomen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ennusti vuonna 2014, että kolmasosa suomalaisista työpaikoista katoaa automaation tieltä. Oman itsensä johtaminen on tulevaisuudessa työntekijän keskeisin taito – olipa kyseessä sitten yrittäjä tai palkansaaja.

Kohtaamiset säilyvät

Muuttuva työ aiheuttaa myös ristiriitaisia tuntemuksia, kun osa pohtii osaako uutta teknologiaa hyödyntää tai onko omalle osaamiselle käyttöä tulevaisuudessa. Etätyötä tai ei – ihmisten välinen kohtaaminen ei ole loppumassa, kohtaamiset vain muuttavat muotoaan.

Viestintäsovellukset helpottavat etätyötä tuomalla työkaverit lähemmäksi

Etätyötä on liikkuva työ, mutta yhtä lailla myös kotoa tai kahvilasta käsin tehtävä työ. Enää teknologia ei rajaa etätyön mahdollisuuksia, vaan jopa materiaalien muokkaukset, neuvottelut ja asiakastapaamiset voidaan hoitaa yhdessä työkavereiden kanssa vaikka he olisivatkin fyysisesti eri paikoissa.

Etätyö voi lisätä joidenkin työntekijöiden henkistä hyvinvointia, kun toimisto kulkee mukana itselle mieluisaan ympäristöön, ja työ ei ole niin aikariippuvaista.

Oikeilla työvälineillä etätyö voi olla tehokkaampaa kuin perinteinen toimistotyö, kun häiriötekijöitä on sopivassa ympäristössä vähemmän, ja aikaa ei tarvitse käyttää paikasta toiseen liikkumiseen.

Pilvipalvelut mahdollistavat tietojen tallentamisen niin, että ne ovat saatavilla paikasta riippumatta. Myös muut tiimin jäsenet näkevät ja voivat muokata samoja dokumentteja, ja samalla tiedot on varmuuskopioitu pilvipalveluun.

Jos työpaikka on vapaasti valittavissa, unohtuu helposti hyvä työasento ja työn tauotus.

Työasentoa on hyvä välillä vaihtaa ja pitää samalla taukoja joiden aikana liikkuu vähän. Sähköpöytä ja hyvä korkeussäädettävä työtuoli auttavat pitämään yllä hyvää aktiivista otetta kotitoimistossa. Matkalla taas toimii helposti mukana kulkeva pöydän päälle asetettava teline, joka mahdollistaa korkeuden säädön ja seisomatyön esimerkiksi hotellihuoneessa. Telineeseen saa myös kiinni telineen näppäimistölle, jos kirjoittaa paljon erillisellä näppäimistöllä.

Melulla on iso vaikutus keskittymiseen, henkiseen hyvinvointiin ja kuuloon. Vastamelukuulokkeilla esimerkiksi palaverit autossa sujuvat, kun kuulokkeet suodattavat ylimääräisen kohinan pois, jolloin äänenvoimakkuuden voi pitää hiljaisemmalla. Kuulokkeet toimivat samalla myös handsfreena.

Vinkkejä etätyövälineisiin

 • Kevyt ja pieni kannettava tietokone, jossa hyvä akun kesto -mahdollisuus integroida myös toimistolla työpisteeseen
 • Liikkuva laajakaista
 • Ratkaisu, joka mahdollistaa tehokkaan viestinnän: Toimistosovellukset, pikaviestit, videopuhelut, tiedostonjako ja yhteismuokkaus. Esimerkiksi Office 365 Teams.
 • Luotettavan toimittajan VPN-sovellus, joka mahdollistaa myös salaamattomien wifi-verkkojen käytön esimerkiksi kahvilassa tai lentokentällä
 • Kotitoimistossa hyvä työtuoli, sähköpöytä tai pöydän päälle asetettava teline, joka mahdollistaa seisomatyön myös matkoilla
 • Vastamelukuulokkeet palavereita ja kuuntelua varten

Etätyön mahdollisuuksia

 • Työaika ja -paikka joustavat tekijänsä mukaan
 • Mieluisa työympäristö
 • Etätyössä keskittyminen voi olla helpompaa
 • Tehokas ajankäyttö
 • Vähemmän paikasta toiseen siirtymistä
 • Tarve kiinteille toimitiloille vähenee
 • Kansainvälinen liiketoiminta on tehokasta ja edullista

Julkaistu alun perin Data Groupin blogissa 11.1.2019