Hyvinvoivaa etätyötä

Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät, kun digitalisaatio, tekoäly ja automatiikka muuttavat työtä

Työtä tehdään Suomessakin yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta. Suomen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ennusti vuonna 2014, että kolmasosa suomalaisista työpaikoista katoaa automaation tieltä. Oman itsensä johtaminen on tulevaisuudessa työntekijän keskeisin taito – olipa kyseessä sitten yrittäjä tai palkansaaja.

Kohtaamiset säilyvät

Muuttuva työ aiheuttaa myös ristiriitaisia tuntemuksia, kun osa pohtii osaako uutta teknologiaa hyödyntää tai onko omalle osaamiselle käyttöä tulevaisuudessa. Etätyötä tai ei – ihmisten välinen kohtaaminen ei ole loppumassa, kohtaamiset vain muuttavat muotoaan.

Viestintäsovellukset helpottavat etätyötä tuomalla työkaverit lähemmäksi

Etätyötä on liikkuva työ, mutta yhtä lailla myös kotoa tai kahvilasta käsin tehtävä työ. Enää teknologia ei rajaa etätyön mahdollisuuksia, vaan jopa materiaalien muokkaukset, neuvottelut ja asiakastapaamiset voidaan hoitaa yhdessä työkavereiden kanssa vaikka he olisivatkin fyysisesti eri paikoissa.

Etätyö voi lisätä joidenkin työntekijöiden henkistä hyvinvointia, kun toimisto kulkee mukana itselle mieluisaan ympäristöön, ja työ ei ole niin aikariippuvaista.

Oikeilla työvälineillä etätyö voi olla tehokkaampaa kuin perinteinen toimistotyö, kun häiriötekijöitä on sopivassa ympäristössä vähemmän, ja aikaa ei tarvitse käyttää paikasta toiseen liikkumiseen.

Pilvipalvelut mahdollistavat tietojen tallentamisen niin, että ne ovat saatavilla paikasta riippumatta. Myös muut tiimin jäsenet näkevät ja voivat muokata samoja dokumentteja, ja samalla tiedot on varmuuskopioitu pilvipalveluun.

Jos työpaikka on vapaasti valittavissa, unohtuu helposti hyvä työasento ja työn tauotus.

Työasentoa on hyvä välillä vaihtaa ja pitää samalla taukoja joiden aikana liikkuu vähän. Sähköpöytä ja hyvä korkeussäädettävä työtuoli auttavat pitämään yllä hyvää aktiivista otetta kotitoimistossa. Matkalla taas toimii helposti mukana kulkeva pöydän päälle asetettava teline, joka mahdollistaa korkeuden säädön ja seisomatyön esimerkiksi hotellihuoneessa. Telineeseen saa myös kiinni telineen näppäimistölle, jos kirjoittaa paljon erillisellä näppäimistöllä.

Melulla on iso vaikutus keskittymiseen, henkiseen hyvinvointiin ja kuuloon. Vastamelukuulokkeilla esimerkiksi palaverit autossa sujuvat, kun kuulokkeet suodattavat ylimääräisen kohinan pois, jolloin äänenvoimakkuuden voi pitää hiljaisemmalla. Kuulokkeet toimivat samalla myös handsfreena.

Vinkkejä etätyövälineisiin

 • Kevyt ja pieni kannettava tietokone, jossa hyvä akun kesto -mahdollisuus integroida myös toimistolla työpisteeseen
 • Liikkuva laajakaista
 • Ratkaisu, joka mahdollistaa tehokkaan viestinnän: Toimistosovellukset, pikaviestit, videopuhelut, tiedostonjako ja yhteismuokkaus. Esimerkiksi Office 365 Teams.
 • Luotettavan toimittajan VPN-sovellus, joka mahdollistaa myös salaamattomien wifi-verkkojen käytön esimerkiksi kahvilassa tai lentokentällä
 • Kotitoimistossa hyvä työtuoli, sähköpöytä tai pöydän päälle asetettava teline, joka mahdollistaa seisomatyön myös matkoilla
 • Vastamelukuulokkeet palavereita ja kuuntelua varten

Etätyön mahdollisuuksia

 • Työaika ja -paikka joustavat tekijänsä mukaan
 • Mieluisa työympäristö
 • Etätyössä keskittyminen voi olla helpompaa
 • Tehokas ajankäyttö
 • Vähemmän paikasta toiseen siirtymistä
 • Tarve kiinteille toimitiloille vähenee
 • Kansainvälinen liiketoiminta on tehokasta ja edullista

Julkaistu alun perin Data Groupin blogissa 11.1.2019